miércoles, 28 de febrero de 2007

Habitat – Grup Figueras: herència i ambició

El passat 15 de febrer podíem llegir als mitjans que s’iniciava el judici per la mort de cinc obrers al districte tecnològic 22@, l’empresa involucrada és Habitat i el seu director, Bruno Figueras, va ser citat a declarar. Aquest va afirmar que contracta als “millors professionals, a més d’haver rebut un premi de seguretat per part de Mar Serna, actual consellera de Treball”. Paral•lelament, la companyia afirma en la seva web que pot “esquivar el perill de la subcontractació ja que posseeix una constructora pròpia”, però a la pràctica veiem que hi contacta habitualment, com en les malaurades però obres del modern 22@.
També sostenen que poden “optimitzar al màxim el procés d’edificació aconseguint uns costos menors sense alterar la qualitat del producte resultant”. Un dels responsables del grup de Josep Maria Figueres afirmava amb cinisme, “Nosaltres fem blocs el més barat possible i sense fer cap cessió i cap equipament, perquè tenim una Administració que no ens ho exigeix” (Les barcelones de Porcioles, Maria Dolors Genovès – Edicions Proa). Podem observar la semblança entre els dos enunciats, el segon en època franquista i l’actual, que ha d’assegurar un habitatge digne i en bones condicions al tractar-se d’una etapa democràtica.

Josep Maria Figueras fou un dels constructors més influents de la Gran Barcelona dels anys seixanta. Eren temps de porciolisme, el darrer alcalde franquista de la ciutat, on per fer front al barraquisme i a la demanda migratòria es va impulsar una política “desarrollista” basada en la construcció. La ciutat comtal s’havia quedat petita i el negoci es va traslladar a l’actual àrea metropolitana; Sant Adrià del Besòs, Badalona, Cornellà, l’Hospitalet i Santa Coloma de Gramenet. D’alguna manera s’havia de repartir el sòl (com va fer Von Bismarck a la Conferència de Berlín amb l’Àfrica colonial), i Porcioles va confiar en Josep Maria Figueras, un jove adinerat i emprenedor que no tardaria a fer-se amb el control d’unes quaranta immobiliàries diferents.
En aquest precís moment comença l’era Figueres, sorgida el 1953 de la relació amb Josep Ildefons Suñol (curiosament, un dels projectes de Figueras va ser el barri de Sant Ildefons, a Cornellà). Van crear Fisu, professionalitzant la gestió amb una línia per la vivenda modesta -Norma-, i una altra per habitatges de més cost, -Habitat-. Josep Maria Figueras era un empresari atípic: fundador del Centre d’Estudis d’Història Contemporània, impulsor de construccions emblemàtiques com l’edifici Trade o les vivendes de Les Escales Park i president de la Cambra de Comerç de Barcelona. Era amic del president Tarradellas. No es definia com a franquista però es beneficiava del règim.

El 1994 Josep Maria Figueras va morir deixant una vida marcada per l’èxit, i el seu fill Bruno va fer-se càrrec de l’empresa on Suñol, de vuitanta anys i solter, exercia de president honorífic. Bruno Figueras Costa, barceloní de cinquanta-un anys, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la UB i Master Bussines Adimnistration per la universitat de Stanford, USA. També és el vicepresident de l’Associació de Promotors Constructors d’Edificis de Barcelona (APCE), president de Construmat des de 2001 i forma part del Consell d’Administració de la Fira de Barcelona. Seguint el model benestant del seu pare, Bruno és membre del Patronat de la Fundació Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), membre del Patronat Fundació Conservatori del Liceu i Cònsol Honorari d’Australia.



L’empresa fundada per Figueras i Suñol ha passat a convertir-se en Habitat Grup Empresarial, un holding que engloba Habitat Immobiliària (formada per vuitanta-dos professionals en l’àmbit comercial, jurídic, tècnic, administratiu i financer, i quatre-cents empleats en les diferents obres i promocions), Habitat Hotels (amb quatre hotels en propietat, cinc en construcció i cinc-cents empleats), Empordà Golf Club i Habitat Patrimoni (fons d’inversió immobiliari).
Pel que fa a la seva activitat empresarial cal apuntar que ha obert el seu capital, renunciant al 45% per poder comprar Ferrovial Inmobiliaria, empresa amb una cartera de sol de 1,5 milions de metres quadrats i que factura quatre vegades més. Ha estat una operació complicada i poc freqüent en les empreses familiars catalanes, que generalment prefereixen imperis petits per ser-ne els totals propietaris. Actualment es plantegen sortir a Borsa i entrar al mercat residencial de Xile, Equador, Argentina, Mèxic, Hongria i Xina.

lunes, 26 de febrero de 2007

Reflexions arran de l'article "Dos muertos sin notícia" (Gregorio Morán - La Vanguardia - 17/2/07)


De primer, mort i de segon negligència


Ens trobem en un moment on la mort ha deixat de tenir la importància que tenia al passat; cada cop hi ha més defuncions i només es destaquen les de personatges reconeguts o les de persones “anònimes” però amb circumstàncies inusuals. En aquest cas, la mort de dos obrers és notícia quan es produeix una negligència o passa en condicions sospitoses. Ara bé, el dubte sorgeix quan davant la repetició d’un fet s’incideix en atorgar-li la condició de notícia, llavors es converteix en notícia perquè no és la primera vegada que succeeix. Si no hi hagués tants problemes amb la seguretat en la construcció, la mort puntual d’un obrer sí que seria notícia.


Els morts de la discòrdia


La mort de dos obrers a causa d’una clara negligència de la constructora ha de ser publicada, però la dimensió que se li ha de donar és subjectiva. Hi ha molts tipus de negligències i segons el grau d’aquestes la notícia és mereix més o menys espai; però dos obrers morts per culpa d’un error són víctimes i no gent amb falta d’atenció. En qualsevol cas, la mort de dos obrers tampoc hauria de ser un tema de debat amb diversos articles d’opinió. És evident que s’ha de dedicar com a mínim un breu i fins i tot un article a les pàgines de successos, però no podem caure en el parany de convertir-lo en un tema social només quan es mor un obrer. Hauríem de fer una reflexió prèvia sobre la seguretat dels obrers.


El rei del totxo VS Esclaus indefensos


Abans de tot, m’agradaria comunicar la meva admiració respecte l’esplèndid article de Gregorio Morán, carregat de veritats com a punys. És ben sabut el caos que envolta el món de la construcció i la immigració, dos fets antagònics però amb una gran dependència. Els rics i els pobres, els legals i els il·legals, però tots humans. La mort negligent de dos obrers pakistanesos en una construcció barcelonina ha tingut un escàs ressò mediàtic. Algú ha tapat aquestes morts o realment no interessen perquè eren “simples pakistanesos”? No ho sabem, però segur que molts ciutadans voldrien estar-ne al corrent. No ens hem d’oblidar que les empreses de subcontractacions sempre troben noves víctimes, mentre que les famílies dependents del sou del pare signen la seva sentència. Potser seria hora de plantejar-se aquest “eficaç” funcionament dels sistema capitalista, que encara aïlla més els diferents grups socials.


miércoles, 21 de febrero de 2007

Comentari del pròleg i el fragment "El silencio del becario" del llibre "Mentiras" de Xavier Mas-de-Xaxàs

Questions existencials

El periodisme és el millor ofici del món.

Com a estudiant de periodisme i, si tot va bé, futur professional del sector, crec en aquesta màxima com en un lema. Qualsevol acte que un individu emprengui per dedicació s’ha de viure amb passió, defensar-lo davant dels obstacles i , sobretot, estimar-lo. El periodisme és un treball singular on cada “jornada laboral” es planteja d’una manera diferent, i a més requereix una eficiència constant per mantenir el grau de compromís i responsabilitat. No està per sobre dels altres, en la visió elitista, però tracta temàtiques importants, guiades per l’actualitat, i produeix audiències. Les audiències són la mare dels ous, tot mitjà important tindrà una ideologia i manera de fer reconeguda, però la valoració i nombre de target es troba al principi de la llista.

Per tant, crec que el periodisme és una professió amb molta responsabilitat però amb un grau de satisfacció superior, et fa sentir útil en una dimensió tant impressionant com la industria mediàtica. No en el sentit sumptuós, sinó en la capacitat d’una formiga per canviar les coses en un món de gegants; amb veracitat i honestedat, però també confiança amb el públic davant les limitacions imposades.

El periodisme és la base del progrés social.

La història del progrés social entesa democràticament, ens diu que el periodisme (premsa, radio i televisió) ha tingut un paper rellevant en l’evolució de la societat. En els règims totalitaris sempre s’han eliminat o utilitzat els mitjans per persuadir la població cap a una determinada ideologia. És evident que el periodisme no és l’únic recurs del progrés social, també podríem apuntar a la política o la tecnologia, però sempre a jugat el rol d’indicador del desenvolupament, contribuint a la modernització social, adaptant-se a les circumstàncies i formant l’opinió pública. Una posició fonamental en la història del periodisme ha estat el paper de denúncia, mantenint-se al centre de la polaritat grups de poder-població. Casos com el Watergate no s’haurien pogut descobrir sense la tasca periodística de professionals compromesos amb la societat. D’altra banda, hi ha una creixent tendència que s’allunya de la independència dels mitjans, dirigits per grups mediàtics que controlen i sovint manipulen l’agenda-setting. El pròxim objectiu és redirigir el periodisme cap a la població i la llibertat.

El silenci del becari

És cert que a les facultats de periodisme es dedica més temps a ensenyar temàtiques concretes que a propugnar la moral i la ètica professional. Personalment, considero de vital importància la formació general de diferents àmbits ja que és un recurs per poder analitzar millor l’actualitat. Quan acaben la carrera, els periodistes tenen un cert grau d’especialització però l’experiència i els anys són els que guien la carrera d’un periodista cap un camp determinat. Tot i això també hauríem de prendre exemple de l’aposta americana del Comittee for Councerned Journalists, que proposa una guia de comportament, on la ètica periodística queda molt ben definida. A Espanya, ens limitem a atorgar uns coneixements comuns per després ser absorbits pels criteris de cada mitjà. En comptes d’existir uns valors compartits per tots els periodistes, els mitjans difuminen aquesta teoria per primar aquells que s’ajusten més al seu perfil, discriminant la “manera correcta” en favor dels objectius. Tot s’hi val i el fi justifica els mitjans, ja que són els mateixos mitjans els que tenen la paella pel mànec i el poder per eliminar el procés de verificació o no rectificar quan cal.

El viatge a la desinformació té la seva raó de ser en l’infoteniment. Els periodistes joves són envaïts per una dimensió mediàtica que els posa la por al cos, al veure la gran competència existent, i els empeny a actituds “d’ovella de ramat” on el més important és conservar la feina i no alterar l’ordre natural del mitjà (“Creo que salen bien preparados, pero es increíble lo poco que tardan en olvidarse de todo, en ser engullidos por el sistema”).

El periodisme de butaca està guanyant terreny al periodisme actiu. No interessa que els periodistes es contagiïn d’idees externes que puguin fer perillar el seu punt de vista. Els mitjans no són propensos a donar carta blanca als seus periodistes, els surt més a compte tenir-los asseguts i redactant més notícies breus però de menys contingut. Els becaris s’adonen que les redaccions no són com es pensaven, però a la vegada tenen la oportunitat “d’investigar aprofitant la infraestructura del mitjà”. Ja són dins el món i a partir d’aquest moment només depenen d’ells mateixos per guanyar-se les oportunitats.

Evolució de les eleccions deocràtiques a Barcelona

El llegat de Pasqual Maragall

L’ Ajuntament de Barcelona és una de las quatre administracions públiques amb responsabilitat política a la ciutat, junt amb l’Administració General de l’ Estat, la Generalitat de Catalunya, i la Diputació de Barcelona. Els orígens històrics de l’ajuntament són el Consell de Cent. Des del 1979 els seus responsables polítics són escollits per sufragi universal, amb eleccions celebrades cada quatre anys.

L’ Ajuntament de Barcelona compta amb una plantilla pròpia de 6.749 empleats directes. Destaquen la plantilla de la Guàrdia Urbana de Barcelona, amb 2.733 empleats, y el cos de servei d’extinció d’incendis, amb 699 empleats.

Els càrrecs polítics de l’Ajuntament de Barcelona (41 concejals) estan dividits en dues parts:

- La cúpula de l’ajuntament està formada per l’alcalde, cinc tinents d’alcalde (per ordre jeràrquic) i un portaveu. Juntament amb els concejals dels departaments, formen l’equip de govern (21 consejals).

- Els diferents departaments de governació (15 concejals): Cultura, Ocupació i Innovació, Educació, Relaciones Ciutadanes i Institucionals, Hisenda, Esports, Programa "Nous usos del temps a la ciutat", Serveis urbans y manteniment, Urbanisme, Seguretat, Joventut, Dona y Drets Civils, Ciutat del Coneixement, Benestar social, Salut Pública, Sou i Vivenda.

L’actual ajuntament de Barcelona està dirigit per una coalició entre el PSC-ERC-ICV i els concejals de l’oposició (CiU, PP):

Comparativa de les eleccions municipals a Barcelona després de la transició democràtica espanyola: (1979 – 2003):

Hegemonia socialista

Fecha

25 mayo 2003

13 junio 1999

28 mayo 1995

26 mayo 1991

10 junio 1987

8 mayo 1983

8 abril 1979

Concepto

Total

%

Total

%

Total

%

Total

%

Total

%

Total

%

Total

%

Censo de electores

1.281.534

100,0

1.352.781

100,0

1.368.148

100,0

1.373.364

100,0

1.347.244

100,0

1.359.589

100,0

1.480.453

100,0

Participación

759.197

59,2

697.091

51,5

906.161

66,2

766.465

55,8

925.117

68,7

917.004

67,4

803.419

54,3

Abstención

522.337

40,8

655.690

48,5

461.987

33,8

606.899

44,2

422.127

31,3

442.585

32,6

677.034

45,7

Votos nulos

2.630

0,3

3.035

0,4

2.110

0,2

2.208

0,3

7.240

0,8

15.076

1,6

2.991

0,4

Votos en blanco

12.679

1,7

13.130

1,9

8.236

0,9

6.991

0,9

6.879

0,7

3.857

0,4

2.547

0,3

Votos a candidaturas

743.888

98,3

680.926

98,1

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

xxx

Votos a PSC

254.223

33,6

313.623

45,2

347.449

38,3

328.195

42,8

400.280

43,3

413.034

45,0

272.512

33,9

Votos a CIU

162.010

21,4

150.518

21,7

276.141

30,5

260.447

34,0

325.463

35,2

247.161

27,0

148.806

18,5

Votos a PP

121.991

16,1

103.177

14,9

150.403

16,6

74.920

9,8

69.419

7,5

116.926

12,8

24.039

3,0

Votos a ERC

96.868

12,8

45.278

6,5

46.309

5,1

19.474

2,5

21.236

2,3

34.790

3,8

41.845

5,2

Votos a ICV*

91.286

12,1

43.999

6,3

68.838

7,6

48.982

6,4

47.406

5,1

62.420

6,8

151.288

18,8

Votos a otros**

17.183

2,3

23.842

3,4

6.675

0,7

25.248

3,3

47.194

5,1

23.740

2,6

159.391

19,8

Alcalde
resultante

Joan Clos

Joan Clos

Pasqual Maragall

Pasqual Maragall

Pasqual Maragall

Pasqual Maragall

Narcís Serra

Wikipedia

(*) Els vots adjudicats a ICV en les eleccions de 1979 y 1983 corresponen als que va obtenir el PSUC.

(**) Partits que van obtenir vots, però no concejals:

1979: CC-UCD; MCC; PSAN; PTC; COM; DSCC; LCR.

1983: CDS; PCC; CLLP; PST; FE-JONS; PORE.

1987: CDS; LOC; PTC-UC; UCE; PSDC-EC; FE-JONS; AV-MEC; PH; PORE; UPR; PEC-VERDE; POSI.

1991: CDS; PCC; UCC-PED; AB; PST; BV; PE (PCE-ML); CRC; PORE; LV-H; AR; PASE.

1995: PIE; N; CDS; PC-NPS; PH; POR; PRT; AEC-EVE.

1999: PI; EUiA; N; PH; EV-GV; EC; LA FALANGE; UC-CDS; PEC; FEI.

2003: N; FE-LA; FALANGE; LI; EV; M; UADEP; EI; CDS; EV-AV,EV-EC; PHC; PXC; EC.

Una dada rellevant és el monopoli socialista en l’etapa democràtica de l’alcaldia. Narcís Serra (1 legislatura), Pasqual Maragall (4 legislatures), Joan Clos (2 legislatures) i Jordi Hereu (alcalde actual); tots del Partit dels Socialistes de Catalunya, han estat els quatre alcaldes de Barcelona entre el 1979 i el 2007.

Si observem l’evolució de les eleccions municipals a Barcelona des de l’any 1979 fins el 2003, podem adonar-nos de les irregularitats en els resultats. Sembla existir un “desencantament amb la democràcia”, ja que el cens electoral ha baixat en uns 200.000 vots des de les eleccions del 1979.

Les eleccions del 1999 es caracteritzen per haver registrat, globalment, uns resultats negatius; ostenten la participació més baixa i l’abstenció més alta de totes les eleccions. Una de les explicacions podria ser la falta de lideratge municipal de Joan Clos, després de l’adéu de Pasqual Maragall.

La participació ha anat minvant durant el temps. En les eleccions de 1979 estava al voltant dels 800.000 votants, en les eleccions posteriors del 1983 i 1987 va superar els 900.000 votants. Posteriorment va patir un descens sorprenent al arribar als 760.000 votants en les eleccions del 1991, però en les del 1995 va tornar a superar els 900.000 votants. En les eleccions del 1999 la participació va ser la més baixa de tota la història democràtica, i en les darreres del 2003 va recuperar els 760.000 votants del 1991.

L’abstenció més elevada va registrar-se en les eleccions del 1999 (fins a un 48,5 %). Seguidament trobem el 45 % d’abstenció en les eleccions del 1979 i 1993, i el 40 % en les del 2003. Les eleccions del 1983, 1987 i 1995 registren una abstenció d’un 30 %.

Finalment, cal destacar l’elevat nombre de vots en blanc i vots nuls en les eleccions de 1983 (la més alta amb un 2 %), 1999 i 2003. S’observa un creixement de la població que es decanta per aquesta opció, aferrant-se en l’eslògan “l’abstenció afavoreix la majoria”.

Els partits polítics amb representació s’han mantingut força homogenis en les eleccions municipals a Barcelona:

El Partit dels Socialistes de Catalunya (federat al PSOE) sempre a estat al capdavant, en els darrers anys a passat a dir-se PSC-Ciutadans pel canvi.

En el segon lloc trobem Convergència i Unió que mai ha obtingut el suport necessari per ocupar l’alcaldia. Cal apuntar que en les primeres eleccions només es presentava Convergència, ja que encara no s’havia federat amb Unió.

La tercera força política l’ocupa el Partit Popular, que només es va veure superat per Esquerra Republicana en les primeres eleccions del 1979. Durant els anys de la transició tenia el nom d’Alianza Popular.

Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya-Verds han obtingut resultats semblants en les darreres eleccions del 2003 i 1999; en les eleccions de 1995, 1991 i 1987 ICV va superar àmpliament a ERC.

Finalment cal destacar el paper del Partit Socialista Unificat de Catalunya en les eleccions del 1979 i 1983; el PSUC va superar CiU en les primeres eleccions però en les següents va desinflar-se al baixar fins a la meitat de votants. Posteriorment va derivar a ICV.

Els partits minoritaris també han variat en les diferents legislatures. L’UCD, primer partit al govern després del franquisme, mai va obtenir consejals a l’ajuntament. En els anys de la transició van aparèixer nous partits al legalitzar-se moltes formacions polítiques, les opcions properes al franquisme van anar desapareixent però en les eleccions del 2003 i 1999 han augmentat la seva presència. En les darreres eleccions destaca l’aparició de nous partits reivindicatius de causes concretes, com el Partit Antitaurí o el Partit del Cannabis.

Districtes de Barcelona

Des de les segones eleccions democràtiques del 1984, Barcelona es divideix en 10 districtes. Cada Districte funciona como un organisme independent amb competències pròpies, és una mesura per descentralitzar el poder polític i acostar els ciutadans amb l’administració.

Els 10 districtes de Barcelona són Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Nou Barris, Gràcia, Horta-Guinardó, Sant Martí i Sant Andreu. Des de les darreres eleccions del 2003, el PSC-Ciutandans pel canvi governa a tots els districtes menys a Gràcia (ERC) i Horta-Guinardó (ICV).