Estat Català és un partit polític sense representació parlamentària. Cal puntualitzar que prefereixen aquest denominatiu en comptes del generalitzat “partit minoritari”, ja que no reflecteix objectivament la seva situació.
Es defineixen com un partit independentista i d’esquerres que està en contra de “qualsevol tipus d’opressió, ja sigui política, social, laboral, econòmica, personal o d’origen”. Els punts centrals d’aquest independentisme són el reconeixement dels Països Catalans amb la conseqüent unitat territorial i la lluita pel català com a única llengua oficial. D’altra banda, es consideren d’esquerres per mantenir-se en contra de la globalització econòmica i del liberalisme, afirmant que el capitalisme és el principal causant dels desequilibris entre el nord i el sud, de l’explotació i de l’empobriment progressiu de la classe treballadora i de les classes populars. Pel que fa als sectors estratègics (ensenyament, sanitat, transport...), tant de moda en temps estatutaris, pensen que han de trobar-se en mans del sector públic perquè les classes populars se’n puguin beneficiar.
Destaca la seva col·laboració amb partits polítics de caràcter independentista. “Som solidaris, en la lluita pel alliberament, dels pobles oprimits d’arreu del món”. A la pàgina web es poden trobar enllaços amb organitzacions polítiques de Catalunya, Euskadi, Irlanda, Escòcia, Sardenya, Sàhara o Kurdistan. Els eslògans i enunciats de les darreres campanyes poden guiar-nos alhora de determinar el seu esperit nacional. Es declaren defensors de la terra i de les relacions entre pobles sense estat; en contra de la constitució, la repressió i les guerres imperialistes; a favor de la memòria dels patriotes i d’una Europa dels treballadors, les persones i els pobles lliures.
Estat Català no és un partit qualsevol tot i els escassos resultats electorals de l’actualitat. Fundat el 18 de juliol de 1922, és el partit més antic de Catalunya en actiu i el tercer partit nacionalista més antic d’Europa per darrere del Sinn Fein i del Partit Nacionalista Basc (PNV). El seu impulsor va ser Francesc Macià, que inspirat per un nacionalisme combatiu va aglutinar elements de la FDN (Federació Democràtica Nacionalista) per formar-lo. En aquell moment, Estat Català era l’alternativa per als militants del CADCI (Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria), la Unió Catalanista i la Joventut Nacionalista. Però el 1933, amb la mort de Francesc Macià, es produeix una dicotomia en el si d'Estat Català. Relegat al protagonisme d’Esquerra Republicana de Catalunya, d’una banda trobem els elements radicalment separatistes i de plantejaments interclassistes, dirigits per Josep Casals i Ramon Arrufat, que constituiran el Partit Nacionalista Català (PNC); i de l’altra Jaume Compte, amb avançats plantejaments d’alliberament nacional i de classe, que crearà Estat Català-Partit Proletari que dos anys més tard es transformarà en el Partit Català Proletari i posteriorment s’integrarà al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Un tercer sector es mantindrà fidel a la línia política representada per Francesc Macià, i Miquel Badia, l'heroi de Garraf, esdevé el líder de les joventuts (JEREC).
Amb l’arribada de la transició democràtica Estat Català va recuperar la legalitat política al inscriure’s al Registre d’Associacions Polítiques (16 de setembre de 1977), però des d’aquest moment ja no va tenir el recolzament popular anterior.
- Generals 1979: 6.328 vots (0,22%)
- Autonòmiques 1999: 1.774 vots (0,06%)
- Generals 2000: 2.321 vots (0,07%)
- Autonòmiques 2003: 1.890 vots (0,06%)
- Municipals 2003 (Barcelona – Jordi Miró): 582 vots (0,08%)
- Europees 2004: 2.594 vots (0,02%):
Catalunya: 1.540 vots (0,07%)
Comunitat Valenciana: 86 vots (0,01%)
Balears: 48 vots (0,02%)
Encara no han designat el candidat per les pròximes eleccions municipals a Barcelona, però es presentaran a totes les circumscripcions com el 2003.
1 comentario:
Un vídeo relacionat..
http://www.youtube.com/watch?v=7lQOzmSranM
;)
Publicar un comentario