miércoles, 28 de febrero de 2007

Habitat – Grup Figueras: herència i ambició

El passat 15 de febrer podíem llegir als mitjans que s’iniciava el judici per la mort de cinc obrers al districte tecnològic 22@, l’empresa involucrada és Habitat i el seu director, Bruno Figueras, va ser citat a declarar. Aquest va afirmar que contracta als “millors professionals, a més d’haver rebut un premi de seguretat per part de Mar Serna, actual consellera de Treball”. Paral•lelament, la companyia afirma en la seva web que pot “esquivar el perill de la subcontractació ja que posseeix una constructora pròpia”, però a la pràctica veiem que hi contacta habitualment, com en les malaurades però obres del modern 22@.
També sostenen que poden “optimitzar al màxim el procés d’edificació aconseguint uns costos menors sense alterar la qualitat del producte resultant”. Un dels responsables del grup de Josep Maria Figueres afirmava amb cinisme, “Nosaltres fem blocs el més barat possible i sense fer cap cessió i cap equipament, perquè tenim una Administració que no ens ho exigeix” (Les barcelones de Porcioles, Maria Dolors Genovès – Edicions Proa). Podem observar la semblança entre els dos enunciats, el segon en època franquista i l’actual, que ha d’assegurar un habitatge digne i en bones condicions al tractar-se d’una etapa democràtica.

Josep Maria Figueras fou un dels constructors més influents de la Gran Barcelona dels anys seixanta. Eren temps de porciolisme, el darrer alcalde franquista de la ciutat, on per fer front al barraquisme i a la demanda migratòria es va impulsar una política “desarrollista” basada en la construcció. La ciutat comtal s’havia quedat petita i el negoci es va traslladar a l’actual àrea metropolitana; Sant Adrià del Besòs, Badalona, Cornellà, l’Hospitalet i Santa Coloma de Gramenet. D’alguna manera s’havia de repartir el sòl (com va fer Von Bismarck a la Conferència de Berlín amb l’Àfrica colonial), i Porcioles va confiar en Josep Maria Figueras, un jove adinerat i emprenedor que no tardaria a fer-se amb el control d’unes quaranta immobiliàries diferents.
En aquest precís moment comença l’era Figueres, sorgida el 1953 de la relació amb Josep Ildefons Suñol (curiosament, un dels projectes de Figueras va ser el barri de Sant Ildefons, a Cornellà). Van crear Fisu, professionalitzant la gestió amb una línia per la vivenda modesta -Norma-, i una altra per habitatges de més cost, -Habitat-. Josep Maria Figueras era un empresari atípic: fundador del Centre d’Estudis d’Història Contemporània, impulsor de construccions emblemàtiques com l’edifici Trade o les vivendes de Les Escales Park i president de la Cambra de Comerç de Barcelona. Era amic del president Tarradellas. No es definia com a franquista però es beneficiava del règim.

El 1994 Josep Maria Figueras va morir deixant una vida marcada per l’èxit, i el seu fill Bruno va fer-se càrrec de l’empresa on Suñol, de vuitanta anys i solter, exercia de president honorífic. Bruno Figueras Costa, barceloní de cinquanta-un anys, és llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la UB i Master Bussines Adimnistration per la universitat de Stanford, USA. També és el vicepresident de l’Associació de Promotors Constructors d’Edificis de Barcelona (APCE), president de Construmat des de 2001 i forma part del Consell d’Administració de la Fira de Barcelona. Seguint el model benestant del seu pare, Bruno és membre del Patronat de la Fundació Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), membre del Patronat Fundació Conservatori del Liceu i Cònsol Honorari d’Australia.



L’empresa fundada per Figueras i Suñol ha passat a convertir-se en Habitat Grup Empresarial, un holding que engloba Habitat Immobiliària (formada per vuitanta-dos professionals en l’àmbit comercial, jurídic, tècnic, administratiu i financer, i quatre-cents empleats en les diferents obres i promocions), Habitat Hotels (amb quatre hotels en propietat, cinc en construcció i cinc-cents empleats), Empordà Golf Club i Habitat Patrimoni (fons d’inversió immobiliari).
Pel que fa a la seva activitat empresarial cal apuntar que ha obert el seu capital, renunciant al 45% per poder comprar Ferrovial Inmobiliaria, empresa amb una cartera de sol de 1,5 milions de metres quadrats i que factura quatre vegades més. Ha estat una operació complicada i poc freqüent en les empreses familiars catalanes, que generalment prefereixen imperis petits per ser-ne els totals propietaris. Actualment es plantegen sortir a Borsa i entrar al mercat residencial de Xile, Equador, Argentina, Mèxic, Hongria i Xina.

2 comentarios:

Xavier Cols Mallofré dijo...

Pau! Interessants les cullerades que deixes anar entre informació i informació.. hehe.
Quina colla els Figueras.. una saga que va començar amb el franquisme i que encara dura, com tantes d'altres famílies barcelonines que segueixen xupant de la mamella que els va oferir Porcioles.

Rafael del Barco Carreras dijo...

HABITAT



Rafael del Barco Carreras



1.600 millones de EUROS a refinanciar con 39 bancos y cajas. Unos 260.000 millones de las antiguas pesetas. Expediente de regulación de empleo. Su filial Don Piso, donde tantos directivos de CAIXAS colaboraron, en venta. La censura de cuentas hecha pública después de la renegociación aflora unas pérdidas de 444 millones de € (70.000 millones de pesetas), y el informe califica la situación de “quiebra técnica”. No es mucho, una empresa familiar que apenas un año antes compra la sección inmobiliaria de Ferrovial, un triple salto mortal, otro invento financiero, y pretende salir a bolsa tropezando con las subprime, hipotecas basura, que dicen afecta las bolsas de EEUU. La culpa, los de siempre, los americanos. Otro paquete BASURA dirigido a la BOLSA como Inmobiliaria Colonial SA (7.000 millones de € debe a los bancos y Cajas). Mi amigo, el subcontratista en una de tantas sociedades del grupo, ni me escucha cuando le cuento la historia de la inmobiliaria y mi referencia en www.lagrancorrupcion.com, ni menos que las sociedades del fundador José María Figueras Bassols aparecieran por decenas de miles de millones de pesetas en el estropicio del Banco Garriga Nogués de Javier de la Rosa, y muchísimo menos que le pregunte por los cinco muertos en las obras de Pueblo Nuevo. A él solo le interesa que sea viable la nueva cuenta de crédito para finalizar un presupuesto con otra sociedad, y que la certificación de obra se cobre cada mes sin demora alguna.

Insiste que las cajas y bancos están cubiertos con hipotecas y papel, y no le gusta mi matraca con lo de BASURA. Le afectan unos pisos hipotecados por 300.000 € de los que hace más de un año no se vende ninguno por el millón pretendido, y de los vendidos varios no pagan, y ni encuentran quien se los quede por solo la hipoteca.

Y para deshinchar el globo, el bluff, anuncian que se impone un “giro radical en la gestión” apartando a Bruno Figueras Costa y fichando a Ricard Fernández de la Consellería del Medio Ambiente y Vivienda (nombramiento sin confirmar). Generalitat y Caixas. Otro revoltijo de la vieja burguesía de los Porcioles y Samaranch, sus discípulos, protegidos y apadrinados Serra y Maragall, los Pujol, y los “nuevos”.



Reseña biográfica del Fundador

ILUSTRÍSIMO SEÑOR DON JOSÉ MARÍA FIGUERAS BASSOLS.

Según “Quien es quien en España”, editorial José Luis Campillo Alonso SA, edición 1988.

Nacido en Barcelona 1928. Cursó Derecho en la Universidad de Barcelona y Económicas en Madrid y en la Universidad de Georgetown (Washington). Presidente de la Cámara Oficial de Comercio, Industria y Navegación de Barcelona, Presidente del Consejo de Cámaras de Comercio de Cataluña. Miembro del Comité Nacional Español de la Cámara de Comercio Internacional, Presidente de la Asamblea de Cámaras de Comercio del Mediterráneo (ASCAME), Presidente de la Fundación Española del Arbitraje, Miembro del Consejo de Dirección del Institut d´Insvestigacions Económicas de la Generalitat de Cataluña, Miembro del Comité Organizador de la Olimpíada de Barcelona (COOB-92), Vicepresidente de la Fundación del Museo d´Art Comtemporani, Académico de número de la Real de Bellas Artes de San Jorge. Presidente del Tribunal Arbitral del Consulado del Mar, Gobernador del Atlantic Institute for Internacional Affaire, Presidente del Comité Empresarial Bilateral Hispano-Soviético, Presidente de la Comisión de Control de la Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros de Cataluña y Baleares, Consejero de importantes empresas entre las que cabe destacar S.A. Cros, Habitat, IBM España, Sociedad Anónima: etc.—Casado, cinco hijos.—Despacho: Diagonal 452-454…



Y la del hijo BRUNO FIGUERAS COSTA, según INTERNET, de 51 años, licenciado en Ciencias Económicas y Empresariales por la Universidad de Barcelona, Master Business Administration por la Universidad de Stanford (California), y graduado en Solfeo y Armonía por el Conservatorio Superior de Música de Barcelona. Desde 1994 preside HABITAT. Vicepresidente de la Asociación de Promotores y Constructores de Edificios de Barcelona. Preside Construmat, Ampurdá Golf Club, y del Consejo de la Feria de Barcelona, Patronato de la Fundación Museo de Arte Contemporáneo de Barcelona, Patronato del Liceo, y Cónsul Honorario de Australia…



Dos biografías necesarias para entender el principio y fin de HABITAT, y hasta de la historia de la Barcelona de los últimos 30 o 60 años.